La història de Cal Tarafa comença a la casa del costat, que porta el número 25, coneguda amb el nom de Cal Bitxo. A mitjans del segle XIX hi residien Pau Tarafa i Martí i la seva dona, Manuela Fàbregas, amb els seus dotze fills. La família havia aconseguit una posició notable gràcies a la fabricació d’aiguardent i al comerç del vi.
Seguint l’ordre de primogenitura a la successió catalana, l’hereu de la casa va ser Pau Tarafa i Fàbregas, el més gran dels dotze germans. La seva mort prematura va fer que l’herència passés al segon germà, Joaquim Tarafa i Fàbregas, que treballava a Cuba a la hisenda d’un parent seu i s’havia casat amb Maria Mildenstein, una cubana de pares alemanys. A la mort del germà gran, els Tarafa Mildenstein van decidir embarcar-se al vapor Buenos Aires i establir-se a Piera per fer-se càrrec de Cal Bitxo, tal com relata el diari La Vanguardia del juliol del 1905.
La germana de Pau i Joaquim, Dolors Tarafa i Fàbregas, va percebre una deixa del seu germà finat amb què va promoure la construcció de Cal Tarafa, paret per paret amb Cal Bitxo. El projecte va anar a càrrec de l’arquitecte modernista Antoni Sahís i Roig, que va presentar a la propietària dues propostes.
Dolors Tarafa es va decidir per la proposta que incorporava una tribuna ornamentada amb decoració vegetal i que coronava la façana amb una silueta sinuosa. Aquesta elegant edificació modernista està composta de planta baixa, dos pisos i terrat. Cal destacar l’acabat simulant carreus de la façana combinat amb els motius vegetals i decoracions florals que emmarquen les obertures. A les llindes dels dos portals d’entrada, el de la casa i el de la botiga, van ser esculpides les inicials DT, en al·lusió a Dolors Tarafa. L’encarregat de les obres, acabades el 1905, fou el mestre d’obres Josep Julià Monner, de Piera.
Des que es va estrenar la casa, el local comercial de la planta baixa va ser ocupat per una farmàcia de la qual era titular Esteve Morera, marit de Mercè Tarafa i Fàbregas, un altre dels dotze germans. A partir del 1929 el farmacèutic Josep Sagristà i Estruch va regentar el local. Finalment la casa va passar a les mans dels Juncosa Tarafa, nebots dels germans Tarafa Fàbregas.
– Fonts:
. Fotografia de Dolors Tarafa: ViladePiera.cat: https://www.viladepiera.cat/recorregut-arquitectonic/cal-tarafa
. Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya: http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=5591
Protecció: BCIL
Núm. Registre / Catàleg: 12632-I
Disposició: Aprovació definitiva comissió urbanisme
Data Disposició: 24/04/2018
Publicació: DOGC
Data publicació: 13/09/2018
None found