Originalment, va ser un magatzem de la fàbrica de taps de suro propietat de Robert Mercader, gran aficionat al cinema, cosa que el va portar a reformar-lo i convertir-lo en cinema i sala d’espectacles. L’encàrrec va recaure a l’arquitecte Martí Sureda i Vila, dissenyant-lo en estil netament modernista, amb les obertures geminades, marcant un perfil sinuós del coronament. Aquest moviment ondulant es veu encara més remarcat als petits balcons de la cornisa. L’ornamentació, amb relleus d’estuc de temàtica vegetal, són també típicament modernistes.
El 1914, es va inaugurar el nou cinema amb projecció de pel·lícules i espectacles fins a l’any 1979, que va cessar en la seva activitat. El 1986 va passar a propietat municipal, que va encarregar una reforma completa, salvant la façana modernista. A finals del 2007 el Mundial tornava a obrir les portes per convertir-se en la sala teatral i cinematogràfica de referència de la capital del Baix Empordà.
– Fonts:
. Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya: https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/6929
. Acadèmia del cinema català – Teatre Mundial: https://www.academiadelcinema.cat/ca/teatre-mundial-bisbal-emporda
. Pobles de Catalunya: https://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=12583
. Col·legi d’Arquitectes de Catalunya – Centre de documentació: http://www.coac.net/COAC/centredocumentacio/Girona/arxiu/edificis
Actualment, programat per l'Ajuntament, ofereix regularment estrenes, documentals i cinema infantil. També acull les projeccions mensuals del Cicle Gaudí.
Protecció: BCIL
Núm. Registre / Catàleg: 11597-I
Disposició: Aprovació definitiva comissió urbanisme
Data Disposició: 12/03/2015
Data publicació:13/05/2015
None found