Ignasi Oms i Ponsa (Manresa, 25 de gener de 1863 – Barcelona, 21 de juliol de 1914), va ser un arquitecte català, considerat com el representant més destacat del modernisme a Manresa.
Va ingressar amb setze anys a l’Escola Superior d’Arquitectura de Barcelona, on va ser alumne d’Elies Rogent a Teoria de l’art i al Tercer curs de projectes, i de Lluís Domènech i Montaner, amb qui va col·laborar a l’Exposició Universal de Barcelona (1888). Va obtenir el títol a l’Escola d’Arquitectura de Barcelona el 19 d’agost del 1890.
Va ser nomenat arquitecte municipal i cap del cos de bombers de la ciutat de Manresa, càrrec que va exercir entre 1892 i 1914 . És en aquesta ciutat on hi trobem la major part de la seva obra. Com a arquitecte municipal va ser l’autor de bona part dels edificis d’infraestructura i del planejament urbanístic del 1913 i va influir en multitud de projectes i, com a arquitecte privat, en va signar una quarantena a la ciutat i una desena en altres localitats.
Els seus començaments pertanyen a l’eclecticisme, però després de visitar l’Exposició Universal de París del 1900, va començar a desplegar el modernisme a les seves obres. També va cultivar l’arquitectura eclèctica, la historicista, la modernista centreeuropea o nòrdica i la Sezession. Als seus edificis trobem elements agafats d’aquí i d’allà en una barreja evident que imprimeix segell a la seva obra.
Ignasi Oms es va envoltar de col·laboradors artesans per als seus treballs, alguns dels quals portaven el segell en forma de propostes de disseny. Oms va cultivar el disseny gràfic (capçalera del diari Bages Ciutat, escuts heràldics, segells i logotips com el del Centre Excursionista de la Comarca del Bages), el disseny industrial (fanals, baranes de forja, fusteria, atuells de decoració o bibelots, mobles) i el disseny decoratiu (sòcols amb clara predilecció per l’ornamentació floral).
Polifacètic, també va destacar en l’àmbit urbanístic, en què va innovar amb plantejaments moderns que van expandir i millorar la ciutat de Manresa. Altres facetes d’Oms són el seu vessant polític, va mantenir una forta militància política a les files de la Unió Catalanista i la Lliga Regionalista i va participar activament en l’organització de les sessions de les Bases de Manresa. Va ser el fundador del Centre Nacionalista Republicà de Manresa. Va tenir una gran activitat i dedicació com a docent, modernitzant el model pedagògic de la comarca.
L’any 2011 va ser el primer arquitecte a formar part de la Galeria de Manresans Il·lustres i la ciutat va posar el seu nom a un carrer que concentra al mateix espai quatre obres seves.
– Fonts:
. Viquipèdia: https://ca.wikipedia.org/wiki/Ignasi_Oms_i_Ponsa
. Arquitectura Catalana: https://www.arquitecturacatalana.cat/es/autores/ignasi-oms-i-ponsa