Casa Francesc Farreras és un conjunt de tres finques projectades unitàriament per l’arquitecte Antoni Millàs i construïda d’una sola vegada. Disposa d’una façana llarga afrontada a la Gran Via de les Corts Catalanes, una intermèdia corresponent al xamfrà i una curta al carrer Villarroel.
Cada finca disposa del portal i caixa d’escala. Consten de planta baixa i cinc pisos. S’organitzen mitjançant una escala comunitària al centre de cada parcel·la que dóna accés als pisos. Les finques corresponents als números 536 i 538 donen a la Gran Via i la número 540-542 té la façana al xamfrà
Les façanes tenen una composició tradicional d’obertures en retícula. Verticalment apareixen eixos d’obertura i horitzontalment els balcons formen franges compositives lineals. Dins aquesta retícula rígida que es repeteix a tota l’extensió de l’edifici, cada façana té les seves variacions que li donen personalitat i les diferencien lleugerament entre si.
La planta baixa de l’edifici té obertures rectangulars i revestiment de carreus de pedra llisos, mentre que la resta de la façana és de pedra texturada. Els baixos comercials de la façana del carrer Villarroel contenen els aparadors modernistes de la farmàcia Mestre i Boleda.
La façana de la Gran Via és la més regular. Està formada per dues parts iguals i simètriques corresponents a cada número. Al pis principal apareixen dues tribunes bessones per finca, que focalitzen el portal d’entrada just a sota. A la primera i segona planta els balcons són de pedra i de poc vol i algunes obertures es desdobleguen en dues. A la resta de plantes els balcons individuals s’alternen amb els correguts que aparellen dues obertures i tenen baranes de ferro forjat.
La façana corresponent al xamfrà disposa d’una tribuna de planta triangular que s’inicia a la planta principal i acaba a la tercera. Al vèrtex oposat apareix una tribuna arrodonida que pren tota l’alçada des de la planta principal fins a la coberta. Finalment, al centre del pis principal hi ha una tribuna d’una sola planta d’alçada.
La façana del carrer Villarroel és la menys regular, introdueix elements excepcionals a la retícula compositiva. Els cinc eixos verticals no estan regularment repartits i apareixen finestres ubicades lliurement a la planta segona i tercera. El pis principal disposa d’una tribuna que determina el centre d’aquesta façana, que té continuïtat mitjançant la balustrada, fins a connectar amb els balcons adjunts. També, per reforçar aquesta idea de centre de façana, el balcó corregut del darrer pis engloba fins a tres obertures. Destaca l’aparició d’elements escultòrics intercalats a la retícula compositiva per adornar la façana.
La rematada final de la façana la compon una cornisa amb grans gerros que culminen els pilars de la balustrada del terrat. La cornisa suporta unes gàrgoles de pedra.
Tota la façana està construïda amb pedra de Montjuïc, un material preciós que canvia de tonalitat en funció de la llum que es reflecteixi a la superfície, donant uns tons daurats i vermellosos típics d’aquesta pedra.
Són de destacar les decoracions de pedra dels emmarcats, llindes i baranes de les balconeres i tribunes amb grups escultòrics amb figures humanes, zoomorfes i motius vegetals, així com elements heràldics com les àligues. Tot això és un exemple del que en ornamentació el modernisme podia donar de si mateix.
Els interiors dels tres vestíbuls estan força decorats, conservant en major o menor grau els elements originals com les ceràmiques dels revestiments, els esgrafiats, les guixeries, les vidrieres, etc.
En pàgines annexes es detallen els vestíbuls i les escales.
– Fonts:
. Inventari del Patrimoni Arquitectònic. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya: https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/41272
. www.barcelona.cat-Ajuntament de Barcelona: https://www.barcelona.cat/es/conocebcn/pics/las-cases-francesc-farreras-99400390934
. Del Modernismo: https://delmodernismo.wordpress.com/2014/11/19/historias-de-una-casa-la-casa-francesc-farreras-gran-via-536-542villarroel-49-53/
. Portal d’informació urbanística-BCN: https://ajuntament.barcelona.cat/informaciourbanistica/cerca/ca/fitxa/1452/–/–/cp/
. Pobles de Catalunya: https://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=3706
Protecció: BCIL
Núm. Registre / Catàleg: 7567-I
Disposició: Acordo Ple Ajuntament
Data Disposició: 26/05/2000
Data publicació: 14/06/2000