Als voltants de 1920 el matrimoni Joaquim Carreras Nolla (membre d’una important saga de joiers) i Margarida Martí (hereva del industrial Francesc Martí i Puig, que era propietari de aquells terrenys) va encarregar la reforma sobre una casa ja preexistent. Quan, vint anys abans, Puig i Cadafalch bastí la casa Martí (Els Quatre Gats). Ja aleshores dissenyà la porta de ferro, realitzada per Manuel Ballarín, que tanca el passatge i uneix la casa Carreras amb la casa Martí. En aquells temps el passatge es deia de Sant Josep, inscripció que encara consta a la tanca.
La Casa Carreras es troba ubicada al carrer Montsió, cantonada amb el passatge del Patriarca, a tocar del Portal de l’Àngel. Es tracta d’un edifici situat en una parcel·la rectangular i consisteix en una planta baixa àmplia, seguida de tres plantes pis.
La planta baixa presenta nombroses obertures, entre les quals destaquen aquelles que corresponen al comerç. Es tracta de tres arcs bessons amb maó vist a sobre columnes llises i capitells florals i amb un enreixat de forja amb motius vegetals. A la dreta es troba el portal principal d’accés a la casa,coronat per un timpà amb mosaic on figuren, dins uns escuts, els calzes i reliquiari de Sant Eloi. Darrere els escuts creixen tres plantes que podrien ser rosers. Bona part del parament d’aquesta planta, a més de presentar maó vist en formes geomètriques, també està cobert per rajoles de ceràmica vidrada.
Per sobre, podem veure una estructuració molt més continguda dels trets decoratius. Veiem dues plantes amb tres obertures independents amb balcó de poc voladís on les llindes, sense relleu, presenten una rica decoració esgrafiada vegetal, en part floral. La darrera planta, la tercera, està formada per una galeria d’arcs escarsers sobre pilars prismàtics, i tanca l’alçat una cornisa i merlets esglaonats de maó. Aquest coronament continua a l’edifici del costat, el número 4 del passatge, amb els mateixos esgrafiats i finestres, però amb portals amb llinda als baixos, tot i que hi reapareix el revestiment ceràmic sobre basament de pedra. A la façana del passatge hi ha dos plafons de rajoles pintades corresponents un a sant Eloi, amb dibuix modernista sota fornícula de pedra molt ornamentada, i l’altre a sant Joaquim. Cal destacar també la forja de les baranes del balcons.
Menció apart es mereixen els pilars amb un taronger de pedra, en referència a l’hort de les Hespèrides de l’Atlàntida, obra de Jacint Verdaguer, i la gran tanca de ferro forjat amb motius vegetals i sinuositats amb un cartell integrat amb el nom antic del passatge. Tota la forja es obra de Manuel Ballarín.
A continuació de la Casa Carreras teniu els magatzems on l’empresari guardava la mercaderia. Al final del passatge, un pont creua d’una banda a l’altra de l’edifici. D’aquesta manera, els propietaris podien passar de la casa del Portal de l’Àngel al magatzem, sense baixar al carrer. La barana també és plena de motius florals, preferentment agrupats de tres en tres.
– Fonts:
. Generalitat de Catalunya – Inventari del PatrimoniArquitectònic de Catalunya: http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=42553
. Blog El Rondaller: https://rondaller.wordpress.com/2016/11/21/el-taronger-de-la-immortalitat
Núm. Registre / Catàleg: 7337-I
. Disposició: Aprovació definitiva comissió urbanisme
. Data Disposició: 27/10/2000
. Publicació: DOGC - Data: 18/11/2000
None found