El Rosari Monumental té el seu origen en la crida, feta pel canonge Dr. Jaume Collell i Bancells, als cristians catalans per tal d’homenatjar el Papa Lleó XIII. El canonge vigatà, en un article publicat en ocasió del 50è aniversari de l’ordenació episcopal del papa al “Diario de Barcelona” del 19 de febrer de 1893, i que duia per títol “Un Hermoso monumento á León XIII”, llançava la idea de construir un Rosari Monumental al llarg del camí de la Santa Cova de Montserrat. La idea de Collell, però, no tingué el ressò que ell esperava, i hagueren de passar uns anys per rellançar-la; i molts més per veure-la totalment realitzada. La publicació, el 5 de setembre de 1895, d’una nova encíclica del papa Lleó XIII sobre el Sant Rosari, que tingué molt de ressò arreu d’Europa, proporcionà l’oportunitat al canonge vigatà de rellançar el seu projecte.
EI projecte del canonge Jaume Collell d’erigir la sèrie completa dels monuments representatius dels quinze misteris del Sant Rosari va ser, des del primer moment, molt ben acollit per la comunitat benedictina de Montserrat i a la tardor d’aquell mateix any 1896 s’inauguraren dos misteris del Rosari Monumental: el 9 de setembre el primer misteri de goig, i l’11 d’octubre el cinquè misteri de dolor. Per la coordinació de tots els aspectes relacionats amb el Rosari Monumental, es va crear primer una Junta del Rosari i desprès una segona que van vetllar per la correcta erecció del monuments, fins el darrer que fou el primer misteri de glòria, beneït el 29 d’octubre de 1916. Juntament amb aquesta benedicció se celebrà també la inauguració global de tot el Rosari Monumental.
– Misteris modernistes:
Tercer misteri de goig – Nativitat de Jesús (1901) – Arquitecte: Josep Puig i Cadafalch – Dibuixant: Joan Llimona i Bruguera
El tercer misteri de goig, La Nativitat de Jesús (Lluc 2, 1-20), fou erigit pel senyor Alexandre Pons qui amb unes poques famílies el van costejar i ho van fer al seu gust. Fou projectat per l’arquitecte Josep Puig i Cadafalch a manera d’un retaule penjat, rematat amb una gran agulla neogòtica. El centre l’ocupa una gran majòlica amb la representació del naixement de Jesús dibuixada pel pintor Joan Llimona. El monument es complementa amb una gran reixa de ferro forjat, a manera de portes batents.
. Font: Butlletí del Santuari (núm.47), estudi: El Rosari Monumental del camí de la Santa Cova de Montserrat, per Josep Galobart i Soler.